Recept: Kváskové wafle z jednoduchých bezlepkových múk
Pred pár dňami ste sa na našom Instagrame a Facebooku mohli zapojiť do súťaže o receptové knižky práve pre bezlepkových ľudí. V ponuke boli dve knižky, jedna na sladké pečivo a jedna na slané. Knižky nájdete v kníhkupectvách ako Martinus, Panta Rhei a podobne. Dnes sme sa s vami chceli podeliť o recept na kváskové wafle.
Na rozkvas budeme potrebovať:
- 50 g ryžovej múky
- 50 g vody
- 1 pl kvásku
- 1 čl psyllia (alebo 100 g aktívneho kvásku)
Cesto:
- Celý rozkvas
- 200 ml rastlinného mlieka
- 1 čl psyllium
- 1 vajce
- 2 pl čakankový sirup alebo med
- 50 g bezlepková ovsená múka
- 50 g pšenová múka
- 100 g biela lepkavá ryžová múka
- štipka arowroot alebo bambusová múka
- 2pl olej
Postup:
Pokiaľ máte kvások s váhou 100 g, nie je potrebné robiť rozkvas. Inak si musíme rozkvasiť potrebné množstvo múky a vody. Všetky suroviny si dáme do misky, poriadne ich premiešame a necháme nakvasiť po dobu 2-3 hodín. Ak máme cesto nakvasené, zapneme si waflovač a postupne z cesta robíme wafle. Kváskové wafle robíme, pokým nebudú mať bledohnedú farbu. Wafle necháme vychladnúť a následne podávame s ovocím, lekvárom alebo nutelou. Recept je na 6-8 kusov.
Pokiaľ sa vám recept páčil, pozrite si aj naše predchádzajúce recepty TU.
V knižke nájdete veľa rôznych receptov či už na palacinky, vianočky a podobné sladké dobroty. Autorka si na knižke dala veľmi záležať. Na začiatku nájdete podrobný návod, ako založiť kvások alebo ako sa starať o kvások z jednodruhových prirodzene bezlepkových múk.
Malý Tip: Pokiaľ chcete mať wafle viac chrumkavé, pridajte do cesta aj trocha kypriaceho prášku.
Zdroj: Bezlepkové kváskovanie sladké
Zdroj titulného obrázka: Barbora Kováčová