Jesť či nejesť mäso?
Naša potrava a najmä mäso predstavujú závažný environmentálny problém. I naň sa však dá pozerať z viacerých uhlov. Napriek tomu, že jedlo nám dodáva energiu, slúži na to, aby sme prežili, no zároveň si ho i veľmi radi užívame a vyhľadávame gastronomické zážitky, skrýva sa za ním viac než náš plný žalúdok. Ako to teda so živočíšnou potravou vyzerá? A mali by sme byť skutočne všetci vegáni a prestať jesť mäso a iné živočíšne produkty?
Mäso ako luxus
Sme zvyknutí, že máme teplý obed, raz za čas si vyjdeme na výlet do reštaurácie ochutnať niečo nové a samozrejme sme zvyknutí, že si dokážeme vybrať zo širokej škály potravín a jedál. To platí i pri mäse. Hovädzie, bravčové, kuracie, jahňacie. V podstate akékoľvek okrem ľudského. I napriek tomu, že mäso nie je jediným strašiakom našej konzumnej doby a sú i mnohé iné potraviny, ktoré predstavujú závažný ekologický problém, mäso predsa len patrí na prvú pozíciu v rebríčku. Asi 40 % celosvetového územia slúži na to, aby nás všetkých, takmer 8 miliárd ľudí, uživilo. Z toho asi 30 % neslúži na pestovanie plodín, ako by ste si možno mysleli, ale slúži na chov zvierat a ich pastvu. Čiže na živočíšnu potravu.
Naša potrava je zodpovedná za viac ako 37 % všetkých globálnych emisií. A to nerozprávame len o metáne, za ktorý je zodpovedný chov hovädzieho dobytka, ale takisto i o samotnom procese spracovania produktov. Ročne skonzumujeme 285 miliónov ton mäsa. Ak by sme urobili priemer, vychádza to asi 36 kg na osobu ročne. Priemer však v tomto prípade nehrá žiadnu rolu, keďže priemerný Američan zje 122 kg mäsa, zatiaľ čo obyvateľ Bangladéša zje 1,8 kg za rok. Je teda mäso naozaj luxus?

Nie je to len o nás
Každé jedlo má svoju uhlíkovú stopu, niektoré ju však majú oveľa menšiu ako tie iné. Veď ak sa zamyslíme, na našich pultoch prevažne nájdeme napríklad takú kravu z Latinskej Ameriky, Európy či Severnej Ameriky. A teda nielen samotný chov zvierat je problémom, ale takisto ich spracovanie či preprava. Na chvíľu však dajme do úzadia environmentálny problém, ale vytiahnime na povrch ten humánny. Viete, v akom prostredí sú chované napríklad také sliepky? Od roku 1928 sa počet priemerných dní na produkciu kurčiat od ich narodenia až po ich predaj na pulty regálov znížil zo 112 na 48 dní. Nezdá sa vám to trošku málo? Ak áno, máte úplnú pravdu. Sliepky sa chovajú najmä v klietkach a sú kŕmené prevažne obilím a sójou, aby rástli rýchlejšie a boli tučnejšie.
A toto všetko sa deje i napriek tomu, že podľa Európskej komisie musia mať hospodárske zvieratá zabezpečené tzv. päť slobôd – právo na dostatok stravy a vody, právo na pohodlie, slobodu od bolesti, slobodu od zranení a chorôb, slobodu od strachu a úzkosti.

Hľadaj alternatívy
Vzdať sa akéhokoľvek jedla, ktoré nám chutí, je naozaj náročné. Takisto i mäsa. No i tu je možné svoju spotrebu znížiť, keďže nikto z nás nemusí byť priamo vegetarián či vegán. Napríklad nakupujte farmárske a lokálne potraviny – vajíčka, mlieko, jogurty, mäso či výrobky z neho. Mäso, ktoré neprecestovalo polku sveta, je z environmentálneho hľadiska vždy prijateľnejšie. Snažte sa obmedziť svoju spotrebu na 2-3x týždenne. Mäso naozaj nemusíme mať na stole každý deň a akékoľvek iné jedlo, ak je dobre poskladané nám dokáže poskytnúť plnohodnotné živiny. Nekupujte mäso v akcii, ale skôr sa snažte podporiť výrobky, ktoré sú humánne ako napríklad vajíčka z voľného chovu. A ako už pri všetkom, využi potenciál naplno a nevyhadzuj mäso, ak nemusíš. Snaž sa nakúpiť tak, aby si všetko skonzumoval.

Doba ide neustále dopredu a skúšať môžeš aj rôzne vegetariánske či vegánske alternatívy mäsa. Dokonca sme sa posunuli natoľko, že je možné si zakúpiť laboratórne vyrobené mäso. Veľké značky a obchodné reťazce už teraz podporujú predaj vegánskych produktov a snažia sa ich tak priviesť širokej verejnosti a ukázať im, že naozaj nie je čoho sa báť. I v tomto prípade môže ísť o gurmánsky zážitok. Dôležité je začať, skúšať a snažiť sa. Veď aj taký McDonald’s ti ponúkne vegánsky burger. 🙂
A čo ty a mäso? Musí byť na stole každý deň alebo jeho konzumáciu dokážeš obmedziť? Rozmýšľal si nad tým, že by si úplne prestal jesť mäso?
Zdroje: ecohero.sk, science.time.com
Zdroj ilustračného obrázku: retaildetail.eu