Čo spôsobí v našom tele pravidelné pitie kávy?
Káva patrí tradične do dennej rutiny mnohých z nás. Kým jeden obľubuje „turka v skle“, iní majú radi silné espresso, jemné cappuccino alebo latte macchiato ochutené rôznymi sirupmi. V lete je naopak obľúbené affogato alebo frappé. Druhov podávania kávy je samozrejme viac, ale o tom dnešný článok nebude. Pozrieme sa na to, ako pôsobí pravidelné pitie kávy na náš organizmus a rozoberieme jednotlivé výhody aj nevýhody.
Krátko k histórii kávy
Ako a kedy sa stala káva takou populárnou? V skutočnosti sa presne nevie, avšak predpokladá sa, že poznáme ju cca už 1000 rokov. Existuje povera, ktorá hovorí, že káva prišla do Arábie a Jemenu spolu s otrokmi. V roku 1615 sa káva dostala aj do Európy a vďaka svojej výraznej chuti a aróme sa zaradila medzi najobľúbenejšie nápoje. Postupne začalo vznikať veľa kaviarní, v ktorých si ľudia s radosťou pochutnávali na tomto horkom nápoji. V 20. storočí sa za najväčšieho kávového producenta považovala Brazília. Na celej planéte sa ročne spotrebuje až 150 miliónov vriec.
Je káva dobrá alebo zlá?
Kávu buď milujete, alebo nenávidíte. Určite máte známych, ktorí si bez nej nevedia predstaviť deň, no nájde sa aj veľa kamarátov, ktorí namiesto kávy zvolia iný stimulant. To, aké má pitie kávy účinky na zdravie, je celkom diskutabilné. Káva má vysoký podiel antioxidantov, ktoré znižujú riziko chorôb. Ďalej obsahuje kofeín, stimulant, vďaka ktorému dokáže mnoho ľudí cez deň fungovať. Jeho nadmerná konzumácia však môže spôsobiť napríklad problémy s nespavosťou. Ide o najbežnejšiu psychoaktívnu látku na svete a vyskytuje sa aj v sladených nápojoch alebo čaji.
Kofeín v mozgu blokuje inhibítor adenozín, ktorý spomaľuje mozgovú aktivitu. Vďaka kofeínu sa zvyšuje mozgová aktivita a uvoľňuje sa v ňom dopamín a noradrenalín. Kvôli týmto neurotransmiterom pociťujeme zlepšenie nálady, viac energie a búšenie srdca. Účinky kofeínu ocenia športovci pri náročnej fyzickej námahe. Kofeín zlepšuje výkonnosti približne o 10% a podporuje spaľovanie tukov. 2,5 dl kávy denne obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, kyselinu listovú, mangán, draslík, horčík a fosfor. Obsah vitamínov a minerálov je menší a zvyšuje sa s väčším počtom šálok denne. Kofeín však pôsobí krátkodobo a pri pravidelnej konzumácii si vytvoríte toleranciu, účinky kávy tak budú menej silné.
Vhodná pre diabetikov?
Podľa dostupných informácií môže káva chrániť pred cukrovkou 2. typu. Výskum z roku 2014 potvrdil na vzorke 48 000 ľudí, že tí, ktorí pili aspoň jednu šálku kávy denne, mali o 11% znížené riziko vzniku cukrovky ako tí, čo kávu vôbec nepili. V súčasnosti trpí cukrovkou približne 300 miliónov ľudí.
Pitie kávy má priaznivý vplyv na pečeň
Pečeň je nevyhnutným orgánom pre naše telo a funguje ako filter škodlivých látok. Odstraňuje z tela toxíny z liekov, alkoholu, cukru. Posledné štádium ochorenia pečene je cirhóza, znamená to jej zjazvenie. Kávičkári majú podľa vedcov až o 84% znížené riziko vzniku cirhózy. Konzumácia kofeínu môže poslúžiť aj ako prevencia voči žlčovým kameňom.
Parkinsonova choroba
Viac štúdií potvrdilo, že kofeín môže chrániť pred Parkinsonovou chorobou. Tím vedcov dospel k záveru, že muži, ktorí pijú štyri šálky kávy denne, môžu mať až 5x nižšie riziko Parkinsonovej choroby ako tí, ktorí kávu vôbec nepijú. Parkinsonova choroba je neurologické ochorenie a prejavuje sa tromi hlavnými príznakmi – tras tela, svalová stuhnutosť a obmedzenie pohyblivosti. Práve kofeín môže pomôcť so svalovými zášklbmi.
Na čo si dať pozor?
Mnoho ľudí má citlivý žalúdok a práve nim sa neodporúča piť kávu nalačno. Dobré je ju piť až polhodinku po raňajkách, na prázdny žalúdok môže mať laxatívne účinky. Najhoršou možnou kombináciou je káva a cigareta nalačno. Šálka kávy zvyšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a obsahuje kyselinu chlorogenovú. Ľudia trpiaci refluxom alebo žalúdočnými vredmi by sa mali káve oblúkom vyhýbať. Jej pitie im môže spôsobiť nepríjemné pálenie záhy, grganie a žalúdočnú ťažobu.
Káva odvodňuje, a preto po nej budete chodiť častejšie na toaletu. Samozrejme, o to viac treba doplniť pitný režim, najlepšia je odstáta, čistá voda. Káve by sa mali vyhýbať osoby s nespavosťou, poruchami štítnej žľazy, tráviacimi ochoreniami. Nadmerná konzumácia kávy spôsobuje aj tras tela či silné búšenie srdca. Ak vám káva nespôsobuje žiadne ťažkosti, aj tak si dajte pozor, aby ste to s jej príjmom neprehnali. Ide o návykovú látku.
Ako ste na tom s kávou vy? Doprajete si šálku alebo radšej dáte prednosť iným prírodným stimulantom? Dajte nám vedieť do komentárov!
Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, vlastné
Zdroj titulného obrázku: Pixabay/Christoph