Spaghetti Carbonara – Jedlo, ktoré Vám môže zachrániť život!

-

Novinky

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara sú chutným a tradičným jedlom talianskej kuchyne s bohatou históriou, ktoré sa rozšírilo do celého sveta. Dôvodov na to je hneď niekoľko.

Len hŕstka surovín

Na prípravu tohto jedla potrebujete len špagety, vajce (1ks na osobu), slaninu (ideálne taliansku pancettu, ale môžete použiť aj našu oravskú) a syr (grana padano alebo parmezán). No a to je všetko.

Cestoviny, vajce, slanina a syr – a tradičnú taliansku kuchyňu môžete mať aj u Vás doma!

Rýchla príprava

Dáme variť 100g špagiet tak, aby boli al dente. Popritom vyškvaríme na drobno nakrájanú slaninu a prebytočný tuk odstránime. Do misky vedľa rozbijeme vajíčko a zmiešame ho s polievkovou lyžicou syra. Podľa chuti pridáme štipku soli a čierneho korenia. Keď sa špagety uvaria pridáme ich rovno do panvice so slaninou. Tú dáme bokom a vlejeme vajíčkovú omáčku a dôkladne spolu premiešame. Teplé špagety a horúca panvica by samé o sebe mali stačiť uvariť vajíčko. Následne dáme na tanier, posypeme trochou syra a štipkou čierneho korenia a je hotovo.

Do 20 minút môžete mať toto úžasné jedlo hotové!

spaghetti
Zdroj: wallpapers-fenix.eu

Kus histórie

Na tanieri nemáte len jedlo, ale i kus svetovej histórie. Hovorí sa, že najväčšiu popularitu toto jedlo získalo počas druhej svetovej vojny. Keď Američania oslobodili južné taliansko od fašistického režimu Benita Mussoliniho rozdávali obyvateľom slaninu na prídel. Tá spolu s vajíčkami z fariem bola jednou z mála ako tak dostupných surovín pre bežného taliana. Netrvalo dlho a táto kombinácia špagiet, vajec a slaniny sa stala obľúbenou aj medzi americkými vojakmi, ktorí si potom toto jedlo so sebou odviezli do vlasti.

Ďalšia legenda hovorí, že tieto špagety vznikli v dávnej minulosti v spojitosti s baníckou profesiou. Totiž ono slovo Carbonara možno preložiť ako „pre uhliara“ alebo „po uhliarsky“.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Zachrániš jedlo, ušetríš a budeš sýty - zoznám sa s projektom Nesnězeno

Muži pracujúci v uhoľných baniach sa permanentne sťažovali svojim manželkám, že sú hladní a že ich klasické špagety nedokážu nasýtiť. Ženy najskôr baníkom vynadali, že sú drzí a potom im začali do špagiet primiešavať slaninu, aby boli sýtejšie.

Zdá sa, že toto jedlo pomáhalo ľuďom v ťažkých životných chvíľach a niet dôvodu prečo by nemohlo pomôcť aj Vám. Keď sa totiž vrátite zo školy alebo po ťažkom dni v práci domov určite oceníte rýchle, chutné a skutočne lacné jedlo aj Vy.

Rýchly prehľad surovín

Na porciu pre jednu osobu potrebujete:

– 100g špagiet

– 1ks vajce

– 2 polievkové lyžice syru (grana padano alebo parmezán)

– 50g slaniny (pancetta alebo oravská)

– soľ, čierne korenie, olivový olej

Pokiaľ Vás tento recept zaujal a máte radi cestoviny určite sa pozrite aj na náš recept na čínske rezance!

Zdroj titulného obrázka: pixabay.sk

Ďalšie novinky

Populárne