Neviete si dať rady s chuťou na sladké? Vyskúšajte tieto prírodné sladidlá!

-

Novinky

Prírodné sladidlá, ktoré nahradia biely cukor

Kto nemiluje sladké, nech zdvihne ruku! Ale ide to aj zdravšie. Vyskúšaj prírodné sladidlá! Pokiaľ si zvykneš z času na čas alebo aj každý deň dopriať nejakú sladkosť, mal by si byť na pozore. Rafinovaný cukor sa označuje aj ako biely jed, to už asi vieš. Okrem toho, že spôsobuje závislosť podobne ako cigarety, má mnoho zdravotných nevýhod. Cukor je narušiteľom imunitného systému, zvyšuje hladinu cholesterolu, spôsobuje ukladanie tuku, ničí zubnú sklovinu a taktiež spôsobuje predčasné starnutie pokožky.

Obzvlášť u detí je rizikový, pretože spôsobuje syndróm ADHD. Ďalšími nevýhodami je, že môže poškodiť obličky, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a spôsobuje bolesti hlavy. Tak ešte stále máš chuť na tú sladučkú čokoládu, ktorá na teba číha zo skrinky?

Prírodné sladidlá sú pre vaše telo zdravšie

Áno, ja viem, že miluješ mliečnu čokoládu, chutné letné drinky naložené ovocnými sirupmi alebo mamkine zákusky. Možno si si všimol, že si trochu pribral, zhoršila sa ti pleť alebo ťa trápia tráviace problémy. Čo môžeš ako prvé spraviť? Vysaď cukor. Ak bez neho nemôžeš vydržať, nahraď ho prírodnými sladidlami, ktoré ti okrem ochutenia jedla ponúkajú aj pridanú hodnotu. Môžu obsahovať vitamíny, minerály a enzýmy. Chcem však podotknúť, že všetkého veľa škodí, takže aby to neskončilo tak, že budeš každý večer pred telkou žuť kilo ďatlí. Poďme sa teda pozrieť bližšie na jednotlivé prírodné sladidlá.

Ďatle a ďatlová pasta

Ďatle sú čoraz viac obľúbené v súvislosti s prípravou koláčikov alebo dochutením ovocných smoothies alebo raňajkových kaší. Obsahujú 60-70% cukru, vlákninu a železo, ktoré pomáha pri chudokrvnosti. A ak máte radi jednoduchosť, môžete si ich dopriať len tak samotné, namiesto cukríkov. Navyše obsahujú flavonoidy, ktoré pomáhajú redukovať zápaly v tele, kyselinu fenolovú a karotenoidy podporujúce zdravie srdca.

ďatle
Zdroj: sunfruitssecs.com
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Recept: banánové muffiny s čokoládou

Kokosový cukor

Kokosový cukor je vlastne vysušený nektár z kokosovej palmy. Nektár sa zahrieva, kým sa voda neodparí, potom sa vysuší a rozomelie na maličké kúsky. V porovnaní s obyčajným cukrom má rovnaké množstvo kalórií a sacharidov, ale má nižší glykemický index. Chuť kokosového cukru je jemná, pripomína karamel. Ak chcete začať sladiť kokosovým cukrom, zvoľte bio kvalitu, aby ste mali istotu, že nekupujete obyčajný zafarbený cukor.

prírodné sladidlá
Zdroj: medicalnewstoday.com

Surový med

Medík je najstaršie a najznámejšie prírodné sladidlo, dokonca je sladší ako cukor. Podľa toho, z akého zdroja pochádza, môže mať rôznu príchuť od jemnej až po aromatizovanú. Taktiež môže mať svetlú až tmavú farbu. Surový med je bohatý na minerály, enzýmy a vitamíny. Je dôležité kupovať surový, nie pasterizovaný, pretože ten je ochudobnený o všetky cenné látky. Pokiaľ máte možnosť, zadovážte si domáci med od miestneho včelára, pomôže to posilniť vašu imunitu a ochrániť organizmus pred rôznymi alergiami. Pridať ho môžete do čohokoľvek.

prírodné sladidlá
Zdroj: pexels.com

Lukuma

Možno ju nepoznáte, no ide o veľmi zdravé sladučké ovocie z Peru, ktoré využijete pri príprave dezertov. Chuť lukumy je veľmi osobitá, pripomína mango, batáty a ľahký karamel. Podobne ako kokosový cukor, aj lukuma má nízky glykemický index a je vhodná pre diabetikov. Na trhu ju nájdete vo forme prášku a využiť ju môžete na prípravu zmrzliny osladenie jogurtu alebo čohokoľvek, čo máte radi.

lukuma
Zdroj: omnisuperfood.com

Skúšali ste už nejaké prírodné sladidlo? Dajte nám vedieť do komentárov a nezabudnite si prečítať naše ďalšie články!

Zdroj: elizabethrider.com
Zdroj titulného obrázku: pexels.com

Ďalšie novinky

Populárne