Kombucha: Vitamínová bomba plná antioxidantov a probiotík!

-

Novinky

Kombucha je nápoj plný probiotík a antioxidantov

Kombucha (kombuča) je nápoj, ktorý nemusíte nakupovať len v bio obchodoch. Dokážete si ju pripraviť podľa seba aj doma. Stačí vám na ňu len pár ingrediencií a nápoj plný zdravia je hotový! Kombuchu poznali už starí Číňania, existuje už skoro 2000 rokov a považovali ju za dar od Bohov. Z Číny sa tento nápoj rozšíril do Japonska, Ruska a v 20. storočí aj do Európy.

Čo to je vlastne Kombucha?

Ide o fermentovaný nápoj, ktorý je vyrobený z čierneho alebo zeleného čaju, cukru a obsahuje veľké množstvo jednobunkových húb, kvasníc. Tieto kvasinky sú symbiotické a patrí medzi ne napríklad Candida, Acetobacter či Torulaspora. Všetky ingrediencie je potrebné spolu zmiešať vo veľkej sklenenej fľaši, následne odložiť na týždeň a nechať fermentovať. Za tento čas sa v nápoji vytvoria baktérie, malé množstvo alkoholu, kyseliny a vitamín B. Tento proces môžeme prirovnať napríklad ku kvaseniu kyslej kapusty. Vedľajším produktom kombuchy je slizký zhluk baktérií a kvasiniek, ktorý sa nazýva aj SCOBY a má množstvo zdravotných benefitov. SCOBY môžete neskôr využiť na prípravu ďalšej kombuchy.

scoby
Zdroj: healthline.com

Čaj je taktiež plný baktérií mliečneho kvasenia, ktoré pôsobia ako probiotiká. Vďaka týmto baktériám je kombucha úžasnou náhradou mliečnych výrobkov, ocenia ju tak ľudia, ktorí sa rozhodli s týmito produktami skoncovať. Má medovú až červenú farbu v závislosti od toho, aký čaj použijete na jej prípravu. Nápoj chutí podobne ako čaj, ale je sýtený a má sladkokyslú chuť. Pre mňa bola táto chuť nová a na začiatku mi veľmi nechutila, no ako so všetkým, je to o zvyku.

Aké látky obsahuje?

  • Vitamíny C, B, E, K
  • Kyselinu octovú, listovú a mliečnu
  • Veľmi malé percento alkoholu
  • Železo, kobalt, draslík, vápnik, sodík, zinok, magnézium, mangán, antioxidanty

Zdravotné benefity

Momentálne existuje len veľmi málo štúdií o účinkoch kombuchy na zdravie. Napriek tomu sa však pije niekoľko stoviek rokov a ľudia si ju veľmi chvália pre jej liečivé účinky na množstvo ťažkostí. Hovorí sa, že kombucha má pozitívne účinky na trávenie, keďže obsahuje množstvo probiotík. Používa sa aj pri detoxe, pretože vyplavuje z tela škodlivé toxíny a dodáva človeku energiu podobne ako zelený čaj.

Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam pomáha aj pri chudnutí a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Existujú aj názory, že pomáha ľuďom s vysokým krvným tlakom alebo rakovinou, no ako sme spomenuli, potrebných je viac výskumov na jednoznačné potvrdenie týchto názorov. Štúdie na potkanoch ale potvrdili, že kombucha môže zlepšiť dva markery srdcových chorôb, a to LDL a HDL cholesterol za 30 dní.

kombucha trávenie
Zdroj: centrespringmd.com

Riziká a nežiaduce účinky

Tak, ako všetky produkty, aj kombucha môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti. U mnohých ľudí sa objavila žalúdočná nevoľnosť, tráviace problémy. Výsledkom procesu fermentácie je to, že nápoj je jemne sýtený, takže nadmerná konzumácia môže viesť k nadúvaniu. Taktiež pri príprave treba dať pozor na množstvo cukru, pretože príliš časté pitie kombuchy zvykne spôsobiť hnačky. Ak sa rozhodnete pripraviť si kombuchu doma, buďte opatrní a všetko robte za sterilných podmienok, aby nedošlo ku kontaminácii.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Neviete si dať rady s chuťou na sladké? Vyskúšajte tieto prírodné sladidlá!

Kde zoženiem kombuchu?

Na trhu sa objavuje čoraz viac značiek a výrobcov kombuchy. Obľúbená je kombucha so zeleným čajom a nájdete ju v lekárni, v menších bio potravinách a predajniach so zdravou výživou.

Mali ste už možnosť ochutnať kombuchu? Prekvapila vás jej špecifická chuť? Dajte nám vedieť do komentárov a prečítajte si aj naše ďalšie články o zdravých potravinách!

Zdroje: pubmed.com, healthline.com
Zdroj titulného obrázka: sheknows.com

Ďalšie novinky

Viac od autora