ADVENT #8: Ako vyzerá vianočné menu na štedrovečernom stole v zahraničí?

-

Novinky

Na čom si počas Vianoc pochutnávajú ľudia v zahraničí?

Vianoce sú azda najkrajším sviatkom v roku. Pre mnohých z nás sú to sviatky pokoja, lásky, hojnosti a radosti. Je to čas, kedy sa stretávame s našimi milovanými a blízkymi ľuďmi. Niektorí ľudia v poslednom čase tvrdia, že z Vianoc sa vplyvom konzumného sveta vytratilo čaro. No niečo na tom možno bude, preplnené nákupné centrá, hory darčekov, hádky či stres sa veru k Vianociam nehodia. To, čo však k Vianociam neodmysliteľne patrí, je chutné vianočné menu.

Na Slovensku väčšinou servírujeme na vianočný stôl oblátky s medom, opekance s makom, kapustnicu, kapra alebo rezne so zemiakovým šalátom. V niektorých domácnostiach rozvoniava šošovicová, hríbová či hrachová polievka. U nás doma ako hlavné jedlo servírujeme pečenú hus s pečeňovou plnkou a zemiakový šalát. Možno pre niektorých zvláštna kombinácia, ale mimoriadne chutná! K Vianociam patrí bez pochýb lahodné vianočné pečivo. Ako je to však v zahraničí?

Nemecko

V Nemecku je vianočné menu rôznorodé, záleží od regiónu. Niekde servírujú pečenú kačicu, hus, kapra alebo prasiatko. Obľúbená je tiež varená šunka, zemiakový šalát, klobásky či opekané zemiaky. Vianočné pečivo je samozrejmosťou. Milovníci sladkého si pochutnajú napríklad na vianočke s hrozienkami a sušeným ovocím. Podobne ako na Slovensku, pečú vanilkové rožky, linecké koláče alebo medovníčky.

vianočné menu
Zdroj: mydeutschlandblog.wordpress.com

Maďarsko

V Maďarsku sa na Štedrý večer podáva pikantná rybacia polievka halászlé. Ďalej nasleduje pečená hydina. Typický je svätoštefanský koláč, ktorý Maďari pečú v prvú adventnú nedeľu. Súčasťou večere je čokoládovo škoricová vianočka a opekance.

vianočné menu
Zdroj: hungarytoday.hu

Poľsko

V Poľsku sa na štedrovečernom stole servíruje hustý boršč z červenej repy alebo kapustnica s hríbmi. Ako hlavné jedlo sa podáva vyprážaný jeseter alebo sleď. Obľúbené sú tiež opekance s mliekom, makom a medom.

vianočné menu
Zdroj: allmanhall.co.uk

Francúzsko

Ako predjedlo majú Francúzi ustrice, husaciu/kačaciu pečeň a údený losos. Zvyčajne k nemu podávajú pečivo. Tradičným hlavným jedlom je morka plnená gaštanmi, prípadne kura so zeleninovým šalátom alebo pečená hus.

Následne zvyknú podávať syrový tanier so šalátom, orieškami a figovým džemom. Ako dezert jedia čokoládové bonbóny, makarónky. Typickým dezertom je la Bûche de Noël (Vianočné poleno). Ide o čokoládovú roládu. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať kvalitné víno.

Zdroj: completefrance.com
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Plot-Talk UniCon 2021: Virtuálny herný festival na Slovensku?

Taliansko

Vianočné tradície v Taliansku sa líšia región od regiónu. V rôznych talianskych regiónoch je najdôležitejším sviatkom Božie narodenie, 25. decembra majú slávnostný obed. Ako polievku majú slepačí vývar v rôznych variáciách. Základom ich hostiny je ryba na mnoho spôsobov. Obľúbená je napríklad solená treska s polentou či strukovinami.

V Ríme obľubujú špagety so sardinkami, šalát z katalánskej čakanky alebo vyprážaný úhor. Medzi najznámejšie dezerty patrí panettone, chlieb s kandizovaným ovocím a hrozienkami, ktorý pochádza z Milána alebo pandoro, koláč pochádzajúci z Verony. Je veľmi podobný našej bábovke.

panettone
Zdroj: allrecipes.com

Španielsko

Tradičným vianočným jedlom v Španielsku je Pavo Trufado de Navidad, čo je vlastne morka plnená hríbmi alebo Pularda asada, pečená mladá sliepka. Podobne ako vo Francúzsku, Španieli majú radi rôzne plody mora, napríklad mäkkýše, homáre či kraby. Populárnym dezertom je mazapán, pripravený z mandlí cukru a vajíčok.

Zdroj: youtube.com

Podeľte sa s nami do komentárov, na čom si počas Vianoc pochutnávate vy. Nezabudnite si prečítať aj naše ostatné články s vianočnou tematikou. Prajeme vám krásne a pokojné Vianoce!

Zdroj: taliancinapreklady.skwhychristmas.com,

Ďalšie novinky

Viac od autora