TIP NA SERIÁL: Cosmos: A Spacetime Oddysey – Prekonajte strach!

-

Novinky

Tip na seriál: Cosmos: A Spacetime Oddysey

Z času na čas sa zjaví film alebo seriál, ktorý dokáže niečím vybočiť z radu. Posledné roky sme prakticky zahusťovaní novým a novým kontentom a len veľmi ťažko sa dopracujeme k niečomu, čo by mohlo stáť za to. Keď sa povie dokumentárny seriál, asi mnohých napadne len dlhé rozprávanie odborných ľudí o jednej téme. Sedia na stoličke, dlho a dlho vysvetľujú a editori niekedy medzi rečou šupnú na obrazovku ilustračné zábery. Nuž, keby bol seriál Cosmos: A Spacetime Odyssey podobný, tento článok by som nikdy nenapísal.

Tento seriál od National Geographic totiž kompletne mení formát, akým nám sú dokumentárne témy sprostredkované. Všetky teórie a znalosti vedcov sú nám totiž prezentované najmä vizuálnym a kinematograficky silným prevedením. Hlavný moderátor, Neil deGrasse Tyson totiž nesedí na sedačke a rozpráva. Neustále sa pohybujeme v 3D vymodelovanej lodi fantázie, ktorá dokáže cestovať kamkoľvek. Za hranice vesmíru, do iných realít, do najhlbších oceánov, ale aj do buniek v našom tele.

Všetko, čoho sa vedec dotkne, vidíte. Častokrát sa podávané informácie dajú označiť za základné, no spôsob, akým ich Tyson spolu s tvorcami prednášajú, je vskutku jedinečný. Tysonov neskutočný rozprávačský štýl doplňujú efekty, na ktoré sme zvyknutí z veľkých kinofilmov. A vyzerajú naozaj skvelo. Čo je však ten hlavný dôvod, prečo by ste mali dať tomuto dokumentu šancu?

Áno, je skvelé vidieť, ako sa spájajú dve galaxie. Alebo ako sa postupne vytvorilo naše oko, ako sa roztápajú kométy, ako by nás sploštila čierna diera alebo ako vyzerá pohyb elektrónov. Tento dokument vám všetko ukáže. Ale ukáže vám aj to, čo som pri iných nevidel. Veľké srdce a cit, ktorý veda a výskum dokáže poskytnúť každému z nás. Cosmos je tu totiž na to, aby každého diváka oslovil a povedal mu, že sa netreba báť ani utekať k veciam, ktoré si len predstavujeme. Že realita, v ktorej žijeme, je nádherná a keď si uvedomíme, ako všetko okolo nás funguje, získame do života kompletne nový nadhľad. Taký, ktorý nás zbaví strachu z nepoznaného.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Before trilógia: Konverzačná romantika v podaní Ethana Hawka a Julie Delpy!

Poznáte seriál Cosmos: A Spacetime Odyssey? Ktoré témy vás v ňom najviac zaujali?

Ďalšie novinky

Populárne