Ako si „naložiť“ nakladaný hermelín?
Nakladaný hermelín je taký „hospodský evergreen“. Takmer v každom podniku, kde majú dobré pivo, nájdete v jedálničku túto chuťovku. A keď sa k nej podáva dobrý čerstvý chlieb, olizujete sa až za ušami. Ale ako si pripraviť túto nenáročnú dobrotu doma? Recept na dobrý nakladaný hermelín nie je nič ťažké!
Dôležité je, že v tomto recepte nakladám tri hermelíny do zaváraninového pohára s objemom jedného litra. Najprv si predstavíme ingrediencie:
- 3 hermelíny
- 2 stredne veľké cibule
- 2 šalotky
- 6 strúčikov cesnaku
- Paprika/baranie rohy podľa chuti – ja som dal 6 menších paprík
- Sušené čili papričky tiež podľa chuti – ja som dal 3 malé a 1 veľkú
- Mletá sladká červená paprika
- Čierne korenie – hrsť celého korenie a čerstvo namleté korenie
- Bylinky – bobkový list, materina dúška, rozmarín
- olej
Postup:
Najprv si pekne horizontálne rozkrojíme hermelíny.
Nakrájame si cibuľu a papriku a nasekáme materinu dúšku na malé kúsky. Nasekáme aj polovicu cesnaku a zvyšok necháme olúpaný a vcelku.
Nasekaný cesnak natrieme do vnútra hermelínu.
Pridáme čerstvo namleté čierne korenie, mletú papriku, nasekanú materinu dúšku a zavŕšime tenkými cibuľovými krúžkami. Hermelín „zatvoríme“.
Na spodok nádoby dáme sušenú čili papričku, nakrájanú papriku a cibuľu spolu s celým strúčikom cesnaku, bobkovým listom a celým čiernym korením. Následne položíme na túto vrstvu ingrediencií prvý hermelín.
Potom, čo sme dali prvý hermelín, prikryjeme ho ďalšou vrstvou cibule, papriky, čili, bobkového listu, cesnaku a čierneho korenia.
Takto to opakujeme aj s druhým a tretím hermelínom. Medzi každý dáme vrstvu a navrch ešte pridáme šalotku, štipku mletej sladkej červenej papriky, materinu dúšku a rozmarín. Už iba poriadne zalejeme repkovým olejom, aby sa dostal až na spodok nádoby a nezostali žiadne bublinky vzduchu.
Poriadne zavrieme a dáme na chladné miesto (do špajze) na dva dni a následne premiestime do chladničky. Koľko nechať nakladaný hermelín naložený? Ideálne je ho nechať tak 5-7 dní. To je ideálne na prepojenie všetkých chutí a aby hermelín krásne zmäkol. Ale ak ste netrpezliví, tak nevadia ani 4 dni. Ale už nebude taký jemný.
Keď použijete na nakladaný hermelín tento recept, tak isto nešliapnete vedľa a pochutnáte si. Ako prílohu odporúčam čerstvý chlieb a vychladené pivko. Dúfam, že si pochutnáte!
Zdroj titulného obrázka: autor článku