Draftová lotéria NHL sa skončila veľkým prekvapením. Kto bude mať prvú voľbu?

-

Novinky

Draftová lotéria NHL

Z piatka na sobotu sa odohrala draftová lotéria NHL, ktorá mala určiť poradie tímov pri výbere talentov pre rok 2020. Pôvodne sa 26. júna mal konať draft, no vplyvom už známych príčin bol presunutý.

Draftová lotéria NHL
Zdroj: nhl.com

Jej priebeh

Tohtoročná lotéria sa konala v inom formáte ako obvykle. Udalosť sa rozdelila na 2 fázy. V prvej sa žrebovalo prvých 8 výberov, ktoré mali zísť z 15 možných kandidátov. Medzi tých patrilo 7 najhorších tímov nedohranej základnej časti a 8 tímov, ktoré vypadnú v kvalifikačnej časti play-off.

Najväčšiu 18.5 percentnú šancu na zisk prvej draftovej voľby mal posledný tím základnej časti Detroit Red Wings. Za ním nasledovala 2x Ottawa Senators so šancou 13,5 respektíve 11,5 %. Dá sa teda povedať, že práve Ottawa mala technicky najväčšiu šancu (dokopy 25%) vďaka výberu, ktorý získala od San Jose pri výmene Erika Karlssona. V druhej fáze draftovej lotérie sa rozhodne o poradiach 1 a 915. Zvyšok prvého kola (16. – 31.) sa vyžrebuje na základe výsledkov v play-off.
Viac informácií o formáte a percentuálnych šanciach jednotlivých tímov nájdete tu.

Celkom nečakané a kontroverzné vyvrcholenie

Verejnosť si už bola takmer istá, že Detroit príde na rad ako prvý. Zámorské noviny už spájali budúcnosť útočníka Alexisa Lafreniéra s Červenými krídlami, keďže s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa jednotkou stane práve on.

Draftová lotéria NHL
Zdroj: sportsnet.ca

Nakoniec však bolo všetko úplne inak a samotný Lafreniére stále ani nevie, ktorý tím ho draftuje. Prvá voľba totižto pripadla Tímu E patriacemu do skupiny 8 celkov, ktoré vypadnú v prvej fáze play-off. Šanca, že sa tak stane bola 2,5 %.

Detroit nakoniec skončil až na 4. mieste. Pred ním sa šťastie usmialo na Ottawu a Los Angeles, ktoré si naopak prilepšilo o 2 predpovedané priečky. Ďalej nasledovala znova Ottawa, Anaheim, New Jersey a úvodnú osmičku uzatvorilo Buffalo Sabres.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Petra Vlhová odštartovala sezónu na pódiu: Rozhodlo perfektné 2. kolo!

Na to, ktorý tím sa stane šťastným výhercom prvej voľb, si budeme musieť počkať do ukončenia kvalifikačnej časti play-off NHL, čo vychádza na august. 8 tímov, ktoré vypadnú pred bránami vyraďovačky, budú mať rovnakú 12,5 percentnú šancu.

Samotný draft prebehne v doposiaľ nešpecifikovanom dátume až po odohraní celej sezóny. Najprv sa špekulovalo, že by sa mohol uskutočniť v online forme začiatkom júna, no k tomuto riešeniu sa očividne nepristúpilo.

Poradie tímov pri výberoch po prvej fáze:

1. Tím E (ešte neznámy)
2. Los Angeles Kings
3. Ottawa Senators (od San Jose)
4. Detroit Red Wings
5. Ottawa Senators
6. Anaheim Ducks
7. New Jersey Devils
8. Buffalo Sabres

Kto pripadá do úvahy?

Tímy, ktoré sa dostali do kvalifikačnej časti play-off sú:

Východná konferencia
Pittsburgh Penguins (5) vs. Montreal Canadiens (12)
Carolina Hurricanes (6) vs. New York Rangers (11)
New York Islanders (7) vs. Florida Panthers (10)
Toronto Maple Leafs (8) vs. Columbus Blue Jackets (9)

Západná konferencia
Edmonton Oilers (5) vs. Chicago Blackhawks (12)
Nashville Predators (6) vs. Arizona Coyotes (11)
Vancouver Canucks (7) vs. Minnesota Wild (10)
Calgary Flames (8) vs. Winnipeg Jets (9)

*podčiarknuté sú tímy budú v hre o draftovú jednotku v prípade, že sa sezóna nedohrá.

Toto sú dvojice vytvorené na základe umiestnenia v základnej časti (ktorá bola uzavrená). Úspešná polovica tímov postúpi do play-off sezóny 2019-2020 a stratí tak šancu „bojovať“ o jednotku draftu. Naopak neúspešné celky nepostúpia, no sa stanú konečnými kandidátmi na zisk prvej voľby.

Draftová lotéria NHL
Zdroj: nhl.com

Ako už bolo spomenuté, jednotkou by sa mal stať supertalent Alexis Lafreniére. Za ním to začne byť zaujímavé, pretože do úvahy pripadá 4 až 5 hráčov na druhú a tretiu pozíciu – Byfield, Stützle, Raymond, Drysdale, či Rakúšan Rossi. Najskloňovanejšie sú predovšetkým mená prvých dvoch.

Zdroje: nhl.com, sportsnet.ca

Ďalšie novinky

Populárne