1. November – Svetový deň vegánov! Ako vznikol a aké to je byť vegánom?

-

Novinky

Svetový deň vegánov

Všetci dobre vieme, že 1. novembra sa oslavuje hlavne Sviatok všetkých svätých, Halloween alebo mexický sviatok Dia de los Muertos (Deň mŕtvych). No málo ľudí vie, že práve tento deň je tiež zapísaný aj ako Svetový deň vegánov.

Ako vznikol Svetový deň vegánov a štatistika

Počiatky siahajú už do roku 1994, konkrétne do Anglicka. Tento deň ustanovila Louise Wallis, DJ-ka, speváčka, aktivistka za práva zvierat a zároveň prezidentka britskej vegánskej spoločnosti. Tú pôvodne založil Donald Watson, dovtedy člen vegetariánskej spoločnosti (Vegetarian Society), ktorá združovala vegetariánov vo VB. Watson od nich požadoval, aby podrobnejšie preskúmali dopady mliečneho priemyslu na zvieratá a životné prostredie. Keď neuspel, z organizácie odišiel a spolu s ďalšími založil The Vegan Society. Zaujímavosťou je, že práve on je autorom známeho kvetu, ktorý dodnes označuje vegánske výrobky.

Donald Watson
Zdroj: infobae.com

Doba nám ukázala, že vegánstvo nie je len krátkodobý trend a už vôbec nie výstrelok úzkej skupiny ľudí. Naopak, získava si stále väčšiu popularitu. Ako dobrý príklad slúži prieskum už vyššie spomenutej britskej spoločnosti The Vegan Society z roku 2016, ktorý odhalil, že 1,05% populácie tvoria práve vegáni, čo vo Veľkej Británii predstavuje približne pol milióna obyvateľov. Možno to niektorých prekvapí, ale na Slovensku sme na tom podobne. Podľa obdobného prieskumu, ktorý zrealizovala agentúra Nielsen Admosphere v roku 2016, na vzorke vyše 500 ľudí zistili, že u nás žije 1% vegánov, 2% vegetariánov a takmer 11% ľudí vedome znižuje spotrebu mäsa.

Vegán, Vegetarián, Fruitarián, …

Hlavný rozdiel medzi Vegánom a Vegetariánom je, že Vegetarián je ten, kto neje zvieracie mäso a Vegán nekonzumuje žiadne živočíšne produkty, vrátane mäsa, rýb, hydiny, vajec, mlieka a mliečnych výrobkov. Samozrejme existuje viac druhov vegetariánov, ako napríklad Lacto-ovo vegetariáni, ktorí nejedia žiadne zvieracie mäso v akejkoľvek podobe a ani ryby. Potom sú tu napríklad Lacto-vegetariáni, tí nejedia mäso ani vajcia, ale mlieko áno. Ďalej je tu Pescatarian, ktorý konzumuje naopak iba ryby. No a  Fruitarián je človek, ktorý je hlavne ovocie. Taktiež aj orechy či semienka, ale žiadne zvieracie produkty.

Svetový deň vegánov
Zdroj: violifefoods.com

Vegánstvo z pohľadu vegána

Je osobitne na každom jednom človeku, či si zvolí vegánstvo/vegetariánstvo alebo nie. Ja by som napríklad nemohla byť ani vegetariánka. Ja som plnokrvný odchovaný „mäsožravec“, ale mám veľký obdiv voči ľuďom, ktorí si zvolili túto cestu. Porozprávame sa preto s Terezou, vegánkou a študentkou vysokej školy v Trnave. Ako sa stala vegánkou a ako ju to ovplyvnilo.

Prečo si sa stala vegánkou? 

Predtým, než som sa stala vegánkou, už dlhšie som uvažovala nad tým, že by to chcelo zmenu. Mala som zdravotné problémy a tak mi sesternica navrhla, či by som nechcela skúsiť vegánstvo, že by mi to mohlo pomôcť. Vyskúšala som to a v priebehu mesiaca sa moje zdravotné problémy vylepšili. Začala som sa viac zaujímať o túto problematiku, či už išlo o zvieratá, alebo planétu celkovo. Uvedomila som si, že tieto problémy treba riešiť a že vegánstvo je jedným z riešení.

Ako dlho si už vegánka? 

Vegánkou som od januára tohto roku, takže už 10 mesiacov. Skúsila som výzvu Veganuary. Je to výzva, kedy ideš na celý január na vegánsku stravu. Mne to navrhla sesternica, kvôli mojím už spomínaným problémom. Začal mi vyhovovať tento životný štýl. Momentálne ani neuvažujem vrátiť sa k „normálnej“ strave.

Go vegan
Zdroj: veganlifemag.com

Sú dva druhy ľudí, tí, ktorí si myslia, že vegánstvo je extrémne komplikované a potom ľudia, ktorí si myslia, že jem iba zeleninu a ovocie. Pritom v dnešnej dobe je už toľko náhrad. Napríklad veľké značky ako Tesco a Lidl začali vyrábať vlastné vegánske náhrady jedál. Samozrejme keď si vegán, to neznamená, že ješ len náhrady živočíšnych vecí, ale život je vďaka nim jednoduchší. A mňa to veľmi teší, lebo je to posun k lepšiemu. Ale pravdupovediac, väčšinou to je tak, že zmiešam „random“ suroviny a výsledok je prekvapivo výborný.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Tip na zdravé raňajky: Pripravte si ovocné smoothie bowls!

Čo zahŕňa tvoj denný jedálniček?

Môj denný jedálniček spočíva v tom, že ráno si dám väčšinou niečo sladké, napríklad vegánsky jogurt s ovocím, alebo si urobím palacinky s proteínom (vegánskym samozrejme). Obed: ryža, dusená zelenina, veľa strukovín a nejaká náhrada mäsa. Alebo cestovinový šalát. Na večeru si väčšinou dám zeleninový šalát či pečivo s hummusom alebo s nejakou nátierkou, zeleninou a tofu. Samozrejme to je len príklad jedného dňa. Každý deň to je úplne inak. Okrem toho, odkedy som vegánkou som vyskúšala toľko pestrých jedál, čo som za celý život nevyskúšala. Bola som zvyknutá len na „klasickú normálnu stravu“.

Hummus
Zdroj: simplyleb.com

Ako si vynahrádzaš napríklad bielkoviny z mäsa?

Bielkoviny sú jedna z makroživín, ktorú v strave potrebuješ. Mnoho ľudí si myslí, že zrazu bez mäsa sú ich možnosti limitované, ale nie je to žiadna exaktná veda. Mäso nie je jediná potravina, ktorá obsahuje bielkoviny. V minulosti by to bolo možno trochu ťažšie, ale dnes máš dostupné rôzne výrobky zo sójovej/pšeničnej/hrachovej bielkoviny, čo ti zložením vedia najlepšie pokryť všetky aminokyseliny (v porovnaní s mäsom). Taktiež aj strukoviny sú dobrým zdrojom bielkovín a aj keď sa to nezdá, aj obilniny a zelenina (napr. brokolica). V skratke, ak máš pestrú stravu a zaraďuješ rôzne potraviny z rôznych skupín, tak by bielkoviny nemali byť problém. To platí v prípade či už si vegán alebo nie.

Svetový deň vegánov
Zdroj: viva.org.uk

Obmedzuje ťa občas byť vegánkou? 

Veľa ľudí si myslí, že je to extrémne obmedzujúce. Lenže opak je pravdou. Pre mňa osobne to obmedzujúce až tak nie je. Zažila som situácie a stále zažívam, keď je to obmedzujúce skôr pre ľudí v mojom okolí a ja si to potom vyčítam. Napríklad rodinné oslavy. Vždy musia niečo navyše vymyslieť pre mňa a viem, že to nie je pre nich jednoduché. Potom napríklad ideme s kamarátmi do reštaurácie. Väčšinou vymýšľajú miesto, aby som sa tam mohla najesť aj ja. Ale viem, že oni sa tam veľmi nenajedia. Čo mi je ľúto. Tak potom ideme do inej reštaurácie a ja si objednám veľkú porciu hranolčekov – záchrana každého vegána v nevegánskej reštaurácii.

Má vegánstvo vplyv na tvoj fyzický stav? 

Čo sa týka energie, ľudia, ktorí na chvíľu prešli na vegánstvo, cítili únavu. Keď zrazu ješ viac zeleniny ako všetkého ostatného, tak samozrejme že neprijmeš dosť kalórií. Ja osobne som išla na vegánstvo zo dňa na deň a tiež sa mi stalo, že som max. na dva dni nemala vôbec energiu. To sú práve tie začiatky, kedy nevieš čo a ako. Teraz na to spomínam len s úsmevom. Momentálne energie mám viac než dosť (haha). Taktiež chodím pravidelne do „fitka“ a úbytok svalstva som nepocítila. Skôr naopak. Sú to všetko mýty, ktoré roznášajú ľudia, čo nikdy vegánstvo ani len neskúsili, alebo ak áno, tak len na krátku dobu.

Myslíš, že keby je na svete viac vegánov, zmenilo alebo zlepšilo by to život na našej planéte? 

Viac vegánov je veľmi relatívny pojem. Keď sa máme baviť konkrétne o klimatických zmenách, tak by sa muselo od základov zmeniť veľa vecí, nie len systém výroby potravy. Hypoteticky, keby všetci na planéte boli vegáni (veľmi nerealistické v dnešnej dobe), už by sme o nejakej viditeľnej zmene mohli hovoriť. Realisticky stačí, keď klesne dopyt po živočíšnych produktoch, čím sa obmedzí ich produkcia a tým klesnú emisie zapríčinené týmto sektorom výroby. Živočíšne poľnohospodárstvo nie je zodpovedné len za veľkú časť emisií CO2, ale aj narúšanie ekosystémov v prírode. Nakoniec, každý krok k lepšiemu sa počíta.

Svetový deň vegánov
Zdroj: twitter.com

A čo vy? Vedeli ste, že existuje Svetový deň vegánov? 

Zdroj: mojamana.sk, vocal.media
Zdroj titulného obrázku: veganlifemag.com

Ďalšie novinky

Viac od autora