Rozhovor: Laci Fajin – „Pracuj v živote na tom, čo je tvoj život!“

-

Novinky

Rozhovor: Laci Fajin: „Pracuj v živote na tom, čo je tvoj život!“ Milujem to, sme komunita, ktorá spolupracuje, posúva sa a spoločne napreduje

Laci Fajin nám prináša možnosť sa dnes presunúť do úplne inej sféry, a tou je gastronómia! Vyspovedali sme pre vás cieľavedomého Slováka, ktorý veľkú časť svojho života žije za barom, nech sa páči Ladislav Fajin, nonstop performance!

Ahoj, povedz, prosím, našim čitateľom v krátkosti svoj príbeh. Kto si a prečo práve táto profesia?

Ahojte, moje meno je Ladislav Fajin. Pochádzam z Topoľčian z klasickej Fajinovej rodiny, haha. Sme v podstate taká gastro rodina. Otec je majiteľom 2 pubov, brácho je expert na krízový manažment a zrazu som tu ja, čo som sa chcel stať profesionálnym futbalistom, ale hospitality bolo silnejšie a toto krásne remeslo mi ukázalo moju cestu.

Aké boli tvoje začiatky?

Od malička som vyrastal v puboch môjho otca. Za strednou školou som cestoval do jednej z najlepších, ak nie najlepšej hotelovej akadémie na Slovensku a ňou je Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Počas nej som pracoval ako umývač a čašník v hoteloch, až postupom času som našiel vášeň, a to stáť za barom. Očarili ma koktejly a káva. Pokračoval som v Topoľčanoch v caffee/bare Eg caffee, no po roku prišlo sťahovanie do Bratislavy, kde som začínal ako barman v Urban house. Potom som sa presunul o pár schodov vyššie a začal som pracovať v Oldfashioned bare, s ktorým som/sme vyhrali najlepší bar roka 2018 na Slovensku. Následne som sa mal premiestniť k našim bratom Čechom do baru Anonymous, ale zdravie povedalo, že to netreba tak hrotiť. Tri mesiace som bol mimo a napokon prišla finálna ponuka, kde ma môžete nájsť aj doteraz. Hotelový bar v hoteli Carlton v bare Mirror cocktail bar, s ktorým sme minulý rok vyhrali najlepší hotelový bar z 19 krajín strednej a východnej Európy.

Čo ťa presvedčilo o práci práve v Mirror bare? Vieš nám opísať tvoj celkový dojem, keď si tam prvý krát prišiel?

Celý koncept, ktorý mi náš barmanažér Peter Marcina predstavil ešte v starom Mirrore bol veľkou výzvou pre celý tím Mirroru. Náš koncept stojí na 3 pilieroch a sú to Classy, Art a Nature. Classy – hotel Carlton ako budova píše krásnu históriu, ktorá musela byť stvárnená aj v našom kokteilovom menu. Art preto, lebo naša práca je umenie aj samotné slovko bARTending obsahuje toto slovo. Nature – milujeme prírodu a v našom bare nájdete žijúcu flóru.

rozhovor Laci Fajin
Zdroj: autorka článku

Zostal som ako zamrznutý a unesený z priestoru. Toto sa stále deje aj doteraz. Snažíme sa pripravovať a vytvárať dennodenne pre našich hostí zážitky.

Vnímaš nejaký rozdiel medzi slovenskými a zahraničnými hosťami ?

Pre nás rozdiel nie je odpoveď. Pristupujeme ku každému hosťovi s veľkou pokorou a úctou. Sú pre nás alfa a omega a robíme to predovšetkým pre nich. Nesmierne ďakujeme za každého jedného a je veľmi krásne, že sa nám odvďačujú návštevnosťou.

Tvoj najobľúbenejší drink, ktorý miešaš? A najobľúbenejší drink, keď nepracuješ?

Drink, ktorý rád miešam, sa nazýva Corpse reviver n.2. Klasický krásny drink z Hotelu Savoy, kde vzniklo veľa nádherných drinkov. Kombinácia ginu, limety, fortifikovaného vína, pomarančového likéru a dropom absinthu. Odporúčam každému hosťovi. Tento drink má pekný príbeh a určite si ho zamilujete ako ja. Najradšej pijem bubliny (champagne alebo prosecco).

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Neúspešná kvalifikácia sa skončila! MS opäť bez Slovenska!

Ako ťa ovplyvnil život „za barom“? Čo sa v tvojom živote za ten čas zmenilo?

Je to životný štýl. Prednedávnom sa mi podarilo povedať krásne motto a znie „Pracuj v živote na tom, čo je tvoj život.“ Milujem to, sme komunita, ktorá spolupracuje, posúva sa a spoločne napreduje. Beriem nás ako jednu veľkú rodinu.

rozhovor laci fajin
Zdroj: autorka článku

Existujú o barmanoch nejaké mýty/stereotypy, ktoré nie sú úplne pravda?

Aj my sme smrteľníci, haha. Myslím, že aj my zažívame stavy, keď sa opijeme, poznáme stav opice, to sa nemusíte báť, haha.

Vykresli nám svojho obľúbeného hosťa.

Ako som spomínal vyššie, pre nás/mňa je obľúbený každý jeden hosť. Od každého si vieš zobrať extrémne veľa a naopak vieš mu veľa dať. Takže v tomto by som opäť nerobil rozdiel. Užívam si ten pocit, ako je plný bar, a počuješ taký barový šum medzi našimi hosťami. Užívajú si každý jeden moment, emóciu a zážitok.

V čom sa podľa teba táto profesia líši od tých ostatných?

Barman je muž viacerých tvárí. Musíš byť psychológ, „technický týpek“, herec, zabávač, flórista, profesionál. Veľa profesií obsahujúce naše remeslo a to si myslím, že sme ešte neskončili.

rozhovor laci fajin
Zdroj: autorka článku

Čo je najdôležitejšia vec, ktorú musí zvládnuť každý barman?

Musí byť komunikatívny, poznať čo predáva, mať všeobecné vzdelanie o tom, čo sa deje vo svete, vystupovanie, byť sám sebou, vedieť reagovať v daný moment na danú myšlienku, byť rýchly, no elegantný. Byť gentleman!

A na záver. Je niečo, pred čím by si rád varoval nováčikov v gastre? A niečo, čo by si im odporučil?

Každú prácu, ktorú ideš vykonávať, rob na 100 percent. Ak to tak nerobíš, pripravuješ človeka/hosťa o krásny večer a zážitok, ktorý sa mu my ako tím snažíme dopriať. Takže keď vstúpiš do baru, buď prítomný, nerieš private life. Užívaj si ten vibe so svojimi kolegami a dopraj to aj tvojim hosťom!

Ako sa vám páčil rozhovor z tejto sféry? Veľmi sa mi páčia príbehy ľudí, ktorí majú čo povedať. Ak by ste mali záujem si prečítať rozhovor so zdravotníkom z urgentného príjmu, môžete tak urobiť na tomto odkaze!

Ďalšie novinky

Populárne