Rozhovor: Kanaďanka Hailey žijúca na Slovensku! Aké sú jej dojmy?

-

Novinky

Rozhovor: Kanaďanka Hailey žijúca na Slovensku!

Dnes by som vám VEĽMI RADA predstavila Hailey, Kanaďanka žijúca na Slovensku. Musím sa priznať, že má moje obrovské uznanie. Ja osobne si takúto zmenu neviem ani predstaviť! Kto je, ako sa jej na Slovensku žije, a prečo vlastne takéto rozhodnutie spravila? Toto a omnoho viac sa dočítate v článku. Pokiaľ by ste si chceli rozhovor prečítať po anglicky, tak scrollujte nižšie. Už sa extrémne teším, poďme na to!

Môžeš sa nám, prosím, predstaviť a povedať nám svoj príbeh?

Ahoj, som Hailey! Som 22-ročná študentka veterinárstva, v Košiciach na Slovensku. Narodila som sa a vyrastala v Kanade, Nova Scotia a absolvovala som 4 roky bakalárskeho štúdia na ostrove Prince Edward v Kanade. Vždy som chcela byť veterinárkou, no len nedávno som sa rozhodla rozšíriť svoje obzory a prihlásila sa do európskych škôl! Tiež som sa vždy venovala umeniu a už niekoľko rokov sa mu venujem profesionálne. Môj priateľ (Milorad) a ja sme sa stretli na našej univerzite, keď absolvoval bakalársky titul v odbore Business Administration v Kanade. (Práve on bol jeden z dôvodov presťahovania sa do Európy.)

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Rozhovor: Čo je Plotpoint? Ako vznikol a prečo vlastne "Plotpoint"?

Prečo sa tvoj priateľ nepresťahoval za tebou do Kanady?

Je profesionálnym basketbalistom tu v Európe a Kanada neponúka také príležitosti ako . Takže keď sa po ukončení štúdia rozhodol presťahovať späť domov, rozhodla som sa prihlásiť na kanadskú školu veterinárov a na európsku školu veterinárnych lekárov a prijali ma na Univerzitu veterinárneho lekárstva v Košiciach!

Mne sa mega páči, že Kanaďanka žijúca Slovensku sa dokonca učí náš jazyk! Slovenský jazyk je naozaj ťažký, dokonca aj pre mňa. Učíš sa naozaj rýchlo a darí sa ti perfektne, ako pokračujú tvoje hodiny?

Chodím na kurz slovenčiny (povinný kvôli mojim kurzom v škole) a môžem úprimne povedať, že pred 4 mesiacmi som nevedela povedať ani „ahoj“. Ale teraz už poznám mnoho slov, fráz a dokonca výslovnosť slov, ktorých význam nepoznám… Myslím, že kurz zvládnem skvostne. Počujem veľa základných fráz, keď som v obchode, na Tik Toku skúšam jazykolamy, dokonca som si dokázala prečítať niektoré komentáre bez toho, aby som si ich predtým preložila! Za tento posun som ako Američanka žijúca na Slovensku veľmi rada. Taktiež mám šťastie, že môj slovinský priateľ našiel podobné slová medzi svojím jazykom a slovenčinou, pretože keď sme sem prišli prvýkrát, pomohol mi usadiť sa a naučil ma zopár slov a ich výslovnosť.

Kanaďanka žijúca na Slovensku – najväčšie rozdiely!

Som si istá, že medzi Kanadou a Slovenskom pociťuješ obrovské rozdiely. Vedela by si mi povedať, čo sa ti najviac páči doma v Kanade a čo na Slovensku?

Na túto otázku existuje veľmi materialistická a tiež veľmi duchovná odpoveď. Samozrejme, chýbajú mi priatelia a rodina. Po materialistickej stránke by som povedala, že mi chýbajú nákupy a výrobky, niektoré potraviny, ktoré zvyknem jesť každý deň, alebo umelecké výrobky, ktoré kupujem týždenne. Tu ich jednoducho nenájdem.

Tu sa mi páči, aké je to odlišné! Návšteva Európy je pre mnohých ľudí v Kanade jednorazovou záležitosťou. Urobia to raz, navštívia túto krajinu a potom idú domov … Ja som sem prišla zažiť novú kultúru, naučiť sa nový jazyk, navštevovať okolité krajiny SO EASILY a tiež byť len pár hodín od môjho priateľa, namiesto 9-hodinovej cesty lietadlom.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  ROZHOVOR: Už ste počuli Angličana z Banskej Bystrice?

Aký najväčší kultúrny šok si zažila práve po tvojom príchode?

Podľa môjho názoru je to určite mentalita Slovákov. V Kanade sme naučení absolútne inému správaniu. V niektorých situáciách som dokonca rada, že stále mnoho veciam v slovenčine nerozumiem, čo ma chráni pred negatívnymi komentármi od niektorých ľudí. Dúfam, že dokážem moju láskavosť a trpezlivosť preniesť aj na ostatných a vštiepiť im do srdca trochu tej kanadskej mentality! 

Čo ťa NAJVIAC šokovalo, keď si sa sem prisťahovala?

Určite architektúra! V Kanade sme zvyknutí na novú architektúru, pričom Európa je plná starých budov, na čo nie sme v Kanade zvyknutí.

Kanaďanka Hailey žijúca na Slovensku – správanie Slovákov

Si skutočne milý človek plný energie a života, ale ľudia na Slovensku takí prevažne nie sú (okrem mňa, haha). Ako sa k tebe správajú?

Všimla som si, haha! Chcela by som, aby to bolo ako v Kanade, že sa rozprávaš s každým, spoznávaš cudzincov, povieš ľuďom „ahoj“, keď ich míňaš na ulici, ale tu sa to nerobí alebo sa na teba vtipne pozerajú. Raz sa mi stalo, že pes omylom buchol do majiteľa a ten sa oblial drinkom. Tak som psa rýchlo chytila a potľapkala, aby sa majiteľ očistil. Ale spolužiak mi  povedal, že by som to nemala robiť, pretože to môže to brať zle – akože sa snažím ovládať ich psa. Keďže zatiaľ nekomunikujem s miestnymi, nechápu, že som iba priateľský a ochotný človek. Niekedy sa rozčúlim, že s nimi nemôžem komunikovať, inokedy sa odvrátim, učím sa tak byť samo statnejšia.

Akú vec by si ako Kanaďanka žijúca na Slovensku odporučila Slovákom, aby na sebe zmenili?

Určite ich náturu na chodníkoch! Na Slovensku mnoho ľudí nedodržuje pravidlá etiky, ktorá sa týka správneho chodenia po chodníkoch.

Aká vec ti najviac chýba po tvojom presťahovaní?

Určite moji domáci miláčikovia (prepáčte, mami a oci). Veľmi mi chýba prítomnosť mojej mačky počas študovania alebo relaxovania. A keďže momentálne nebývam vo vhodných podmienkach pre zvieratká, takže určite za týmto mi srdce najviac prahne.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Rozhovor: Skladateľ Matúš Široký - Aká je práca skladateľa?

Máš nejaké motto, ktorého sa držíš?

Asi také, že som šťastná aj počas mračien. Myslím si, že v každej zlej veci sa dá nájsť určité pozitívum, ktoré v konečnom dôsledku môže človeku pomôcť. Ak dokážeme túto vec zmeniť, tak je v našom osobnom záujme sa o to pokúsiť a nie iba vysedávať a lamentovať nad tým. Ale ak túto možnosť nemáme, tak je najlepšie, aby sme to prijali s pokorou!

Kanaďanka Hailey žijúca na Slovensku! Tá veta sa mi zapáčila. S Hailey sa na našom webe ešte určite stretnete, na mňa extrémne zapôsobila tým, ako sa s ňou spolupracuje. Pohotovo a zodpovedne, tak ako Kanaďanov poznám. Ak som v tebe prehĺbila myšlienku o návšteve Kanady, prípadne celej Ameriky, odporúčam kolegove veľmi užitočné tipy v NY. Budete jej držať palce v živote na Slovensku? 

Pokiaľ by si si chcel/a prečítať anglickú verziu tohto rozhovoru, tak neváhaj a scrolluj ďalej.

Zdroj titulného obrázka: Instagram/Hailey Veinot

Ďalšie novinky

Populárne