Prečo nejesť mäso: 5 dôvodov, o ktorých ste možno ani nevedeli

-

Novinky

Prečo nejesť mäso?

1. Postgastrálna demencia

Prvý z dôvodov, prečo nejesť mäso možno znie trochu zvláštne, ale tento názov úplne vystihuje stav, kedy po jedle nielenže nedokážete vykonať akýkoľvek fyzický pohyb, ale hlavne si po jedle neviete spomenúť ani na svoje vlastné meno. Samozrejme, keď sa prejete akéhokoľvek jedla, môže vás táto demencia krátkodobo prepadnúť, ale keďže sa mäso trávi oveľa ťažšie ako zelenina, je táto indispozícia skôr problém mäsožrútov. Ruku na srdce, keďže nie som vegetarián od narodenia, myslím, že to viem posúdiť z pohľadu oboch táborov.

Prečo nejesť mäso
Zdroj: Pixabay/ lukasbieri

2. Rozmanitosť stravy

Väčšina vegetariánskych alebo vegánskych haterov zvykne podpichovať odrhovačkou: Ty neješ mäso? A čo teda ješ každý deň, šalát? Poviem vám pravdu, asi nikdy som nejedla viac nových jedál, ako keď som vyhodila z jedálničku mäso. Keď ste klasický mäso-tarián dostanete sa do stereotypu – Mäso + Príloha. Už iba sem tam obmeníte druh mäsa a inokedy zase prílohu. Bezmäsité jedlá prinášajú novú diverzitu a úžasnú farebnosť do vašich gastro životov.

3. Cholesterol

Myslím, že každý pochopí logiku, že strava, ktorá obsahuje mäso, taktiež obsahuje aj živočíšne tukycholesterol. Vo vegetariánskej strave sa ich hodnoty výrazne znižujú a pri vegánskej sú dokonca nulové. Čiže pokiaľ máte problém s cholesterolom, tak skúste vynechať živočíšne výrobky a nahradiť ich poriadnou vegánskou stravou a uvidíte, že aj váš lekár z vás konečne bude mať radosť.

4. Ekológia

Vedeli ste, že na výrobu jedného 100 gramového plátku hovädzieho mäsa na burger sa spotrebuje približne 1500 litrov vody? Znie to až neuveriteľne, avšak je to tak. Spomenula som konkrétne tento typ mäsa, pretože chov hovädzieho dobytku je jeden z najväčších ekologických problémov. Nejde len o vodu, ale aj množstvo skleníkových plynov, ktoré pri veľkochove vznikajú, tento chov má totižto na svedomí až 14,5% emisií spôsobených človekom. Nehovoriac o masívnom odlesňovaní pôdy, ktorá sa potom využíva na pestovanie krmiva.

5. Je to ako prestať fajčiť

A teraz posledný z 5 dôvodov. Je to ako prestať fajčiť, naozaj. Pre ľudí ako ja to možno nebolo až tak ťažké, pretože som nikdy nebola extrémny prežierač mäsa, ale jedla som ho pravidelne, zväčša každý deň. Ak patríte do skupiny prežieračov a máte strach s tým skončiť, stačí ak vydržíte nejaký čas (je to individuálne), ale ak nahradíte mäso pestrou stravou, tak za chvíľu si na mäso ani nespomeniete. Z vlastnej skúsenosti Vám môžem povedať, že keď som po nejakom čase po prechode na vegetariánsku stravu ochutnala mäso, už som si ani nevedela spomenúť, čo mi na ňom vlastne tak chutilo. Presne tak ako cigarety alebo iná závislosť.

Prečo nejesť mäso
Zdroj: Pixabay/Sponchia
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Recept na čínske rezance s kuracím mäsom! Ako na to?

Dúfam, že som vás aspoň trochu inšpirovala, skúsiť možno niečo nové, čo sa týka vašej stravy a ak sa vám aj nepodarí vyhrať boj s tými šťavnatými rebierkami, tak skúste konzumáciu mäsa aspoň obmedziť. Ušetríte tak nielen seba, ale napríklad aj “zopár“ tisícov litrov vody.

Jeden hriech na záver:
2-krát do roka dostanem chuť na niečo mäsové a neodpustím si to. Nikdy toho nezjem veľa, ale keď musíš, tak musíš. Žijeme predsa len raz.

Zdroj: onlife.sk
Zdroj titulného obrázka: Pixabay/LubosHouska

Ďalšie novinky

Populárne