Medvedie labky
K Vianociam určite patrí veľa koláčov. Dnes vám prinášame recept na medvedie labky, ktoré sú veľmi chutné. Ich príprava je trochu náročnejšia, no nevyskúšať ich by bol hriech.
Čas prípravy: 35 minút
Čas schnutia: 12 hodín
Čas pečenia: 15 minút
Počet: 50 kusov
Na medvedie labky budete potrebovať:
- 125 g tmavej čokolády
- 250 g mandlí
- 3 bielky
- 250 g kryštálového cukru
- 1/2 ČL škorice
- štipka mletých klinčekov
- štipka mletého kardamónu (ja som použila perníkové korenie)
- 2 PL kakaa
- 1/2 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
- práškový cukor na vysypanie formičiek
- papier na pečenie
- formičky
- šľahač
- sekáčik

Postup
- Čokoládu nasekáme, zmiešame s mandľami a spolu to najemno pomelieme alebo rozmixujeme. Ja som to rozmixovala oddelene a neskôr spolu premiešala v mise.


2. Čokoládovo-mandľovú zmes zmiešame so škoricou, klinčekmi a s kardamónom. Ďalej pridáme kakao a kôru z citrónu.

3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a postupne doň pridávame cukor, kým sa úplne nerozpustí. Šľaháme ďalej, až pokým nezískame lesklý sneh.

4. Vyšľahané bielky zapracujeme do mandľovo-čokoládovej zmesi a poriadne premiešame.
5. Z cesta vytvarujeme guľôčky veľkosti orecha. Kúsky cesta som pred natlačením do formičiek obalila v práškovom cukre, aby sa dali ľahšie vyklopiť z formičky. Takto vyklopené kúsky cesta pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme cez noc vyschnúť. Táto časť je o niečo ťažšia a vyžaduje si trošku trpezlivosti. V pôvodnom recepte písali, že sa majú formičky vysypať práškovým cukrom, no mne tam cukor nedržal a cesto sa prilepilo.

6. Na druhý deň ich 15 minút pečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Vyberieme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Dobrú chuť!
Tip: Hneď po upečení labiek ich môžete obaliť v cukre (vanilkovom).
Hotové medvedie labky môžete dozdobiť tenkou linkou z bielej cukrovej polevy.
Verím, že sa vám recept podarí a bude vám chutiť rovnako ako mne. Dajte nám vedieť, ako ste to zvládli!
Máte radi medvedie labky? Ak vás zaujal tento recept, určite si pozrite aj recept na chutnú jablkovo-škoricovú štrúdľu, ktorý s nami zdieľala kolegyňa Vanessa.
Zdroj: časopis Nový čas pre ženy, autorka článku