Domáce cestoviny – jednoduchšie, ako si myslíte
Dnes som si pre vás pripravil článok z trocha iného súdka, než bežne píšem. Málokto o mne vie, že moje veľké hobby je práve varenie a neustále experimentovanie, z čo najviac domácimi a ekologickými variantami. Preto som pre vás dnes spravil fotorecept na domáce cestoviny, ktoré zvládne takmer každý, kto sa rád zdržiava v kuchyni. Upozorňujem, že som ich robil prvýkrát, preto nie sú dokonalé.
Ingrediencie na domáce cestoviny
- 400 g hladkej múky (ideálne špeciál 00)
- 4 vajcia (domáce alebo z voľného výbehu!)
- štipka soli
- olivový olej
Postup
Ako prvé si vysypeme všetku múku na pracovnú dosku. Následne si z nej vyformujeme kruh, v ktorého strede bude prázdno. Veľkosť prázdneho stredu prispôsobíme počtu vajec. Naša porcia je približne pre 3 osoby alebo pre 2, ak ste veľmi hladní ako my. 🙂
Následne do prázdneho stredu vysypeme štipku soli (cca menšia čajová lyžička) a začneme pridávať vajcia. Takto do stredu pridáme všetky 4 vajcia.
Dávajte ich tam opatrne, aby sa vám nevyliali z múčnej „misky“!
Následne začneme postupne zosypávať múku do vajec a premiešavať s ňou vajcový stred. Tento postup opakujeme stále dookola, až kým sa nám nepremieša všetka múka s vajíčkami. Vzniknú nám také „trhance“, ktoré následne stále miesime, až pokým nevyformujeme jednotné cesto. To následne miesime ešte 10-15 minút, aby sa nám všetko kvalitne premiešalo a cesto bolo pekne celistvé.
Je veľmi pravdepodobné, že cesto bude suché. Vtedy po troškách pridávame olivový olej, aby pridal trochu vlhkosti a cesto bolo jemne mazľavé.
Akonáhle máme cesto hotové, môžeme prejsť ku vaľkaniu. Z cesta si spravíme klasickú placku, ktorú pomúčime a postupne na veľmi tenko rozvaľkáme. Následne na viackrát preložíme cesto a začneme ho postupne krájať na tenké pásiky.
V tomto kroku si v princípe môžete zvoliť, aký druh cestoviny chcete. Ak nechcete napríklad linguine, ale tagliatelle, tak krájate na hrubšie pásiky.
Teraz, keď máme cesto nakrájané, zľahka pomúčime cestoviny a začneme ich veľmi jemne premiešavať. Samé sa vyrovnajú a pekne zaobalia múkou. Mne sa najviac osvedčilo premiešavať ich dvíhaním do vzduchu.
V tomto bode máme takmer všetko hotové. Zoberieme už iba varechu a na ňu zavesíme každú cestovinu samostatne a následne zavesíme celú varechu do vzduchu, kde necháme cesto chvíľu preschnúť a odpočinúť.
No a toto bol posledný krok. Už iba stačí cestoviny vložiť do vriacej vody a variť ich 3-4 minúty, pokým nebudú al dente.
Timelapse celého procesu si môžete pozrieť v tomto videu:
Zopár slov na záver
Tento postup robenia cestovín je veľmi zaujímavý, avšak aj veľmi zdĺhavý. Do budúcna si určite budem chcieť zabezpečiť mlynček na cestoviny, ktorý uľahčí polovicu procesu. Každopádne tento ručne robený druh je skvelý v tom, že cestoviny majú svoju dušu tým, že nie sú strojovo dokonalé. Určite si budem domáce cestoviny pripravovať častejšie, ale nie vždy týmto ručným spôsobom.
To, ako robím už finálne celé cestoviny, ktoré mi zatiaľ ospevuje každý, kto ich ochutnal, si povieme v ďalšom článku! Zatiaľ som vám sem pridal iba zopár fotiek z finálneho produktu.
Dúfam, že recept vyskúšate a že sa vám všetko podarí. 🙂 Určite sa pochváľte svojimi výsledkami v komentároch.
A pre ďalšie recepty na Plotpointe klikajte na tento odkaz.
Dobrú chuť!
Zdroj fotografií: autor článku
Zdroj titulného obrázka: autor článku (úprava redakcie)