Hajjan: Príbeh džokejov a ťavých dostihov (Recenzia)

-

Novinky

Vitajte všetci pri dnešnej filmovej recenzie. V dnešnej recenzii sa zameriame na ľahko netradičnú tému, o ktorej väčšina z nás vie, že existuje, ale prakticky o ňom nič viac nevie. V tejto recenzii sa budeme baviť o filme Hajjan, v ktorom sa riešia dostihov tiav. Film mal premiéru 29. 8., a keď sa budete snažiť, tak ho ešte v kinách nájdete. Nebudem zbytočne preťahovať úvodné slová a rovno sa vrhneme na recenziu filmu Hajjan.

Recenzia filmu Hajjan

Uprostred tvrdej konkurencie púštnych ťavích dostihov, kde sa po stáročia buduje beduínske rodinné dedičstvo, sníva mladý Ghanim o víťazstve na každoročných Veľkých pretekoch Safwa na počesť svojho legendárneho starého otca, známeho len ako Hajjan (džokej). Dochádza však k tragickej smrti, keď ho z koňa zhodí tajomný jazdec v zlatej šatke. Po tom, čo sa osirelý mladší brat Matar stane svedkom podozrivej smrti svojho staršieho brata, prisahá, že obnoví rodinnú česť, a rozhodne sa sám stať hajjanom. Bez skúseností s pretekaním sa Matar môže spoľahnúť len na svoju vernú ťavu Hofira, s ktorou sa vydáva na cestu naprieč rozľahlými krajinami arabskej púšte, aby odhalil tajomstvo Zlatého jazdca. Cestou nadviaže nečakané priateľstvá a odhalí temné tajomstvá, pričom sa jeho hľadanie spravodlivosti zmení na boj za slobodu a zároveň vystaví pochybnostiam tradície, ktoré sa sám snaží udržať. (oficiálny text distribútora filmu)

Hajjan
Zdroj: Film Europe

Pekná réžia

Nie som odborník na egyptské filmy (videl som len filmy, ktoré sa v Egypte odohrávali) a meno režiséra mi nič nehovorilo. Reálne som si nič o filme nezisťoval a dal som mu šancu, aby si ma získal. A filmu sa to podarilo. Veľkú zásluhu na tom má režisér A.B. Shawky, ktorý odviedol veľmi dobrú prácu, za ktorú by sa nehanbil nikto v Hollywoode. Shawky úplne s prehľadom zvládol technickú stránku filmu a snímka vyzerá veľmi dobre, a po príbehovej stránke je dosť prístupná a mainstreamová. Pokojne by sa mohlo jednať o nejaký veľký koprodukčný film od Disney alebo iného veľkého štúdia.

Shawky si veľmi pekne poradil s hlavnou témou filmu – ťavie dostihy. Táto téma je veľmi pekne predaná. Samotné dostihy sú napínavé a majú správnu gradáciu. Shawky ich tiež prezentuje rôznymi spôsobmi, aby im dodal na pestrosti. Režisér pracuje takisto dobre aj s hercami, využíva reálne zvieratá a celý film má peknú atmosféru a rozhodne sa naňho dobre pozerá.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:  Na okupáciu budeme spomínať aj v kinách – vráti sa k nej dráma Muž, ktorý stál v ceste

Herci

Nepoznám žiadneho herca z filmu, a pokiaľ viem, tak som žiadneho z nich nikdy v žiadnom filme nevidel. Napriek tomu moja neznalosť ničomu nevadila a nie je dôvod to brať, ako zápor ba naopak, pretože všetci herci hrajú veľmi dobre a vo svojich rolách sú úplne prirodzení.

Hajjan
Zdroj: Film Europe

Klady a zápory

Ako som už naznačil v predchádzajúcich odsekoch, tak film po technickej stránke vyzerá veľmi pekne. Má dobrú audiovizuálnu stránku, kamera je pôsobivá a scény z dostihov sú naozaj skvele natočené. Osobne sa mi dosť páčil hlavný záporák, ktorý sa snaží tvári ako dobrý človek, ale vo výsledku je to slaboch, čo nič nevie.

A teraz zápory. Z môjho pohľadu sú tu dva väčšie zápory. Prvým z nich je dĺžka. Skoro dvojhodinová stopáž na tento príbeh je trochu veľa, pri niektorých scénach je poznať, že by tam nemuseli byť. Druhým záporom je veľmi predvídateľný príbeh. Je naozaj veľká škoda, že tvorcovia v tomto nie sú až tak originálni a film prakticky ničím veľmi neprekvapí.

Pár slov na záver a hodnotenie filmu Hajjan

Rád si rozširujem obzory a občas je dobré mrknúť aj na niečo iné, než len na mainstreamové veci z Hollywoodu. Hajjan môže na prvý pohľad vyzerať veľmi netypický a exotický, no pokiaľ mu dáte šancu, tak zistíte, že je to veľmi prístupný film, ktorý vás bude celý čas baviť a je naozaj pekne odrozprávaný. Navyše ponúka netypické a dosť zaujímavú tému. Takže až pôjdete okolo plagátu k filmu, tak sa nezľaknite a skúste ho.

Hodnotenie: 6,5/10

Toto bola naša recenzia na film Hajjan, ktorá ponúka zaujímavý pohľad na preteky tiav. Skúste filmu dať šancu a je veľká pravdepodobnosť, že vás nesklame.

Zdroj titulného obrázka: Film Europe

Ďalšie novinky

Viac od autora