Recepty na vianočné pečenie
Dnes vám ponúkam recepty na vianočné pečenie, moje dva overené a obľúbené recepty plné vôní a vianočnej atmosféry. Kokosové ježe posiate “snehovými vločkami” a medovníky s klasickou medovou vôňou dotvárajú perfektnú atmosféru. Ja si už Vianoce bez kokosových ježov a medovníkov neviem predstaviť. Vôňa je neskutočná, prevonia celý byt a vydržia veľmi dlho čerstvé! Pokiaľ sa chceš dočítať viac, klikaj sem!
Kokosové ježe
Na prípravu kokosových ježov potrebujeme:
Cesto:
- 30 dkg práškového cukru
- 5 dkg masla
- 2 vajcia
- 2 veľké lyžice medu
- 3 dcl mlieka,
- 30 dkg hladkej múky,
- ½ prášku do pečiva,
Cukor, maslo a vajcia spolu dobre premiešame a pridáme mlieko, múku a prášok do pečiva, a opäť dobre premiešame. Pripravené cesto vylejeme na vymastený plech, pečieme na 180°C cca 20-25 minút.
Na plechu vychladené pokrájame na kocky.
Poleva:
- 30 dkg práškového cukru
- 20 dkg smotana/maslo
- 5 dkg kakaa
- 16 lyžíc mlieka
Do menšieho hrnca dáme všetky ingrediencie a všetko vymiešame nad parou a povaríme, kým sa čokoláda roztopí, a vznikne nám jemná poleva.
Nakrájané kocky namáčame v horúcej poleve a obaľujeme v strúhanom kokose.

Medovníky
Medovníky sú asi to najtradičnejšie, čo môžeme počas Vianoce mať na stole. Poznáte príbeh medovníkov? Prečo sa vlastne na Vianoce pečú? Po dlhé stáročia bol med jediným sladidlom a sladkosťou. V 14. storočí začali vznikať cechy medovnikárov Na Slovensku. Vznikali najmä vo veľkých mestách, ako sú Bratislava, Trnava, Bardejov, Košice, pretože v čase vzniku medovnikárstva si sladkosti mohli dovoliť len bohatší. Chudobnejší sa vznikli medovníkom obdarovať len na Vianoce. Po čase sa medovníky presunuli aj na vidiek prostredníctvom predovšetkým pútí a jarmokov. Medové pečivo je oveľa hodnotnejšie ako pečivo vyrobené z cukru. Je výživnejšie, ľahšie stráviteľné a trvanlivé.
Na prípravu medového cesta potrebujeme:
- 60 dkg hladkej múky
- 25 dkg práškového cukru
- 10 dkg medu (ja dávam 2 veľké lyžice)
- 15 dkg masla
- 3 vajcia
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička mletej škorice
Cesto dôkladne premiešame (najlepšie rukami) a necháme 24 hodín odstáť v chladničke. Po 24 hodinách cesto vyberieme, vyvaľkáme valčekom a môžeme začať vykrajovať!

Priatelia, dúfam, že recept využijete a prajem vám krásne Vianoce strávené s tými, ktorých milujete! Pokiaľ vás baví vianočná tematika, odporúčam tento článok!
Zdroj: poctivepotraviny.sk